Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2014 12:02 - Световен ден на голото градинарство
Автор: fabulous Категория: Забавление   
Прочетен: 2524 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 01.08.2014 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 

И така... днес, 1-ви Август в България се празнува Денят на градинаря. 
Честито на всички градинари, градинарки и любители на цветята!

Празника започва да се отбелязва през 1993г. и се смята, че светеца покровтел на граднарите е Свети мъченик Фока, който, процъфтявайки с благочестие и питаейки в сърцето си чисти мисли, принасял плодове на добродетелите.
И с това се изчерпват, да кажем "интересните", факти за нашия празник на градинаря - нищо кой знае колко интригуващо нали?

Това е обаче е за България, нашата България с консервативните си, все още, умове сложени в рамките останали и до днес от социалистическите порядки.
В света обаче нещата не изглеждат така. Хората чупят и трансформират рамките, борят се за свобода във всичките й измерения. И именно в тази борба за свобода се ражда Световният ден на "голото" градинарство или  World Naked Gardening Day (WNGD).

Самата идея за появта на подобен ден се ражда през 2005г. в главите на редактора на списание "Nude & Natural" - Марк Стори, и пермакултуристът Якоб Гейбриъл.
Не съм сигурна дали 
WNGD има поддръжници в нашата страна, но пък съм сигурна, че дори да има немалък брой такива, то нашите Управляващи няма да им позволят да го празнуват публично. Не в близко бъдеще, а вероятно не и в далечно. А уж социализма отдавна е отстъпил място на демокрацията....
Но нека не натрапвам повече политическите си наблюдения.
Да се върнем на празника и нека ви разкажа малко повече за историята му. 
Първият такъв ден е отбелязан на 10-ти Септември 2005г. Скоро след това - през 2007г., се взема решение датата да се промени и от тогава до сега WNGD се състои през първият съботен ден на месец Май. Денят след това, пък е Международният ден на пермакултурата.

Както вече споменах идеята е на Марк Стори и Якоб Гейбриъл. Като редактор на списанието "Nude & Natural", Стори решава да въведе читателите си в същността на идеята си. Той пише статията през 2005г. и тя предизвиква вниманието и добрението на друга нудистка организация. Организаторите й започват безвъзмездно да рекламират WNGD в сайта си. Скоро се появява материал по темата и в Ню Йорк Дейли Нюз. Започват да се появяват и дарители, но Стори твърди, че не са давани никакви средства с цел популяризирането на организацията, и че според него идеята е достатъяно добра сама по себе си за се нуждае от реклама.
Идеята явно наистина се приема доста добре, особено от определени кръгове на обществото. За момента мероприятията се организират на по-уединени места, въпреки че са се организирали и на публични такива.


Е...вие бихте ли отпразнували първата майска събота голи в двора си?




















Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fabulous
Категория: Изкуство
Прочетен: 7867
Постинги: 7
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930