Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2014 12:41 - Запознаване с Пермакултурата
Автор: fabulous Категория: Други   
Прочетен: 1108 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

 

Останах много доволна, когато разбрах, че Премакултурата е започнала да навлиза като понятие и в нашата страна. Въпреки, че все още не е достатъчно популярна и позната, мисля че се приема доста добре.

 

И тъй като, както вече споменах, понятието все още не говори нищо на голяма част от обществото, ще разясня основните идеи и принципи, на които се основава.

Най-просто казано Пермакултурата е система за дизайн на устойчив начин на живот.

Тя е сравнително нова наука, чиято философия цели създаване на устойчив дизайн, самообновяващи се и самоподдържащи се хабитати и биоценози, формирани по модел на естествените екосистеми. Основатели на идеята са австралийците Бил Молисън и Дейвид Холмгрен.

 

Няколко думи за тях. Дейвид Холмгрен е роден през 1955г.Той е еколог, писател и преподавател по екология.

Бил Молисън пък е роден през 1928г.Той е биолог,изследовател, автор на научни трудове и също учител. Наричат го "Бащата" на Пермакултурата, макар че още през 1929г. излиза книга, посветена на тази тематика от Джоузеф Смит. Това с което се отличава системата съсздадена от Молисън и Холмгрен е нейният широк спектър на приложение. Тяхната  Пермакултура обхваща не само селското стопанство, градинарството, архитектурата и екологията, но също така и икономически и юридически системи. Именно в това се крие и успеха на идеята им.

През 1978г. те първи формулират термина, който се използва и до днес. Наименованието идва от английския термин за постоянна култура (Permanent Culture).

 

Според дефиницията, формулирана от самия Бил Молисън " Пермакултурата е философия за работа със, вмето против природата; за продължително и обмислено наблюдение, вместо за подължителен и безсмислен труд; за вглеждане във начина, по който функционират растенията и животните, вместо да третираме всяка област като единичен продукт".

 

imageОсновата на Пермакултурата, най-общо се състои в 3 основни принципа (Етики) и 12 конструктивни  правила.

 

Трите основни принципа изглеждат по следния начин:

 

Грижа за Земята - това е първият принцип, защото без здрава Земя хората не биха могли да съществуват. Основната идея е обезпечаване на всички живи системи, за да продължават и да се умножават.

Грижа за хората - вторият прнцип се състои в осигуряване на достъп на хората до необходимите за съществуването им ресурси.

Възвръщане на излишъка или  споделяне на изобилието - този принцип се състои във връщане на излишъка обратно в системата, за да може да се превърне в нещо полезно.

 

 

Дванайсетте правила, пък изглеждат по следния начин:

 

1. Наблюдение и взаимодействие - избор на  най-благоприятното разположение - същността на този принцип се изразява в това, че се прилага зониране, с цел съобразено разполагане на елементите в живата система, която се създава. Обособяват 5 зони, така че нулевата е дома, а петата - дивата природа, която е задължителен елемент на системата.

 

2. Улавяне и съхранение на енергия - енергийно-ефективно планиране - след обстойно наблюдение, се установява кои са основните налични ресурси, които дават живот на системата и се търсят начини за тяхното задържане. Например дъждовната вода - вместо да изтича по улиците и каналите, би могла да се събира и използва на по-късен етап.

 

3. Постигане на реколта - повишаване на последователността и развитието -една от най-ключовите теми във философията на Пермакултурата е хранителната независимост и собствено производство на храна, дори и в градска среда. Цели се също създаване на дългогодишни самоподдържащи се системи, с голямо разнообразие от растения.

 

4.Приемане и прилагане на уроците от житейският опит - "Погледни и двете страни на монетата" - дори при перфектно работещ, на теория, дизайн може да възникнат проблеми в течение на функционирането на системата. Важно е да се изследва същността на проблема и когато той бъде установен да се намери правилното решение за отстраняването му.

 

5.Използване на възобновяеми ресурси и услуги - използване на органични ресурси - става въпрос не само за възобновяеми енергийни източници, екологично чисти храни и почистващи препарати, но и за инвестиане в етични услуги, които предоставя дадена фирма. Пример за това е използване на продукти НЕсъдържащи палмово масло, тъй като добива му е унищожава естествени екваториални гори.

 

6.Намиране на полезно приложение на всичко - енергиен кръговрат - скритият потенциал на възприеманите от нас "боклуци", може да създава енергиен обмен на хранителни вещества в една жива система. Пример за това е компостът - органичната маса, която всеки произвежда в ежедневието се преобразува в много богата почва.

 

7.Следване на природните закономерности - всеки елемент изпълнява множество функции - използване на тенденциите и формите в природата, изгрждайки дизайна си по тяхно подобие.Добър пример за това е модела на Фибоначи. Колкото повече сме се приближили до естествените системи, толкова по-устойчива и функционална е новоизградената от нас.

 

8.Свързване и обединение, вместо делене - всяка значима функция се поддържа от множестео елементи - състои се в интегрирането на всеки един съществуващ елемент от заобикалящата среда в едно цяло.

 

image

9.Използване на лесни и трайни решения - интензивни системи на малка площ - поощрява

находчивостта и креативността в човека, винаги да намира решение на проблема. Пример за такава интензивна система на малка площ е засаждането заедно на царевица, боб и тикви. Бобът използва стъблото на царевицата, за да се увива и катери по него, а в основата са тиквите. В Пермакултурата тези 3 култури са известни с наименованието "три сестри".

 

10.Уважаване на ралчието и прилагане на разнообразие - прилагане полезното действие на разноовразието - подобието определено създава комфорт, но пък липсата на нова гледна точка ограничава развитието и устойчивостта на една жива верига.

 

11.Използване на потенциала на гънките и периферията - ефектът на ъгъла - така се нарича пространството, където една зона преминава в друга. Именно поради преходния си характер съдържа в себе си много повече залежи на ресурси. В пермакултурния дизайн винаги има стремеж към създаване на криви редове. Причината е че по този начин се увеличава пространството и се задържат повече хранителни вещества.


12.Творческо и позитивно възприемане на промените - Позитивният подход е ключов в Пермакултурата. Чрез творческо и позитивно приемане на проблема се раждат много повече решения.

 

Надявам се информацията да е била полезна и интересна. Аз лично смятам, че има голям потенциал в Пермакултурата, а философията й е ключова за справяне с настъпващите световни проблеми - климатични промени, генномодифицирани хрантелни продукти, изчерпващи се енергийни източници и др.

 

 

Снимков материал: http://gradinka.zaedno.net/

Информационен източник: Интернет





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fabulous
Категория: Изкуство
Прочетен: 7869
Постинги: 7
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930